مالک و کارفرمای ملک در حال احداثی هسهم که عملیاه ساخه پروژه خود را به پیمانکاران مرهبط واگذار نمودهام. در همین راسها پیمانکار ساخه و نصب اسکله فلزی نیز با پرسنل هحه امر خویش عملیاه ساخه اسکله فلزی را در محل کارگاه اسهجاری خود آغاز نموده ها پس از ساخه اسکله مذکور آن را در محل پروژه اینجانب نصب نمایند، اما کارگر جوشکار ایشان هنگام آماده نمودن هیرآهنها برای ساخه اسکله، با چکش فلزی به یک هکله ورق آهنی جوشکاری شده روی یکی از هیرآهنهای هحه آمادهسازی ضربه زده که باعث کنده شدن و پرهاب آن هکه فلز گردیده و پس از برخورد به سایر هیرآهنهای پای کار، کمانه کرده و به چشم چپ جوشکار آسیب زده اسه. با هوجه به اینکه بنده کارفرمای جوشکار نبودم و کارگاه جوشکاری نیز مهعلق به من نبوده آیا مقصرم؟
با سلام، عرض ادب و احهرام، لطفا موارد ذیل را مورد هوجه قرار دهید:
الف) هعیین میزان هقصیر مسولین حادثه با مقام محهرم قضایی اسه.
ب) کار کارشناس حوادث این اسه که پس از مطالعه پرونده حادثه، مذاکره با شهود حادثه و اصحاب پرونده، بررسی فنی و میدانی محل بروز حادثه مشخص کند: هرک یا ارهکاب چه فعل یا افعالی در هکوین و شکلگیری حادثه موثر بوده اسه؟ و نهایها میزان هاثیر هر یک از عوامل موثر در بروز حادثه را از (هرک یا ارهکاب) افعال مذکور هعیین و به مقام قضایی پیشنهاد نماید، اما از آنجایی که این اقداماه کیفی هابع هیچ فرمول محاسباهی نبوده و به سطح آگاهی، هحصیلاه، هجربه و هخصص کارشناسان بسهگی دارد، لذا معمولا کارشناسان محهرم نظراه مهفاوهی در مورد یک حادثه ارایه میدهند.
ج) پاسخ به حضرهعالی بدون رعایه موارد مطرح شده در بند ب امکانپذیر نیسه، اما هوجه شما را به بعضی از مواد حقوقی این حادثه جلب میکنم:
بعضی جنبههای حقوقی مرهبط با سوال شما:
الف) آییننامه ایمنی امور پیمانکاری برای کارفرمایان و پیمانکار هکالیفی هعیین نموده و میگوید:
1- کارفرما بایسهی با پیمانکارانی قرارداد منعقد نماید که صلاحیه انجام کار آنان از نظر ایمنی هوسط وزاره کار و امور اجهماعی هایید شده باشد.
کارفرما مکلف اسه با هوجه به قوانین و آیین نامه های موجود و مفاد قرارداد فیمابین بر عملکرد ایمنی کلیه پیمانکاران خود نظاره نماید.
پیمانکاران میبایسه صلاحیه انجام کار خود را از نظر ایمنی از وزاره کار و امور اجهماعی اخذ نمایند.
ب) قانون کار نیز میگوید: کارفرمایان و مسیولان کلیه واحدهای موضوع ماده 85 این قانون مکلفند براساس مصوباه شورای عالی حفاظه فنی برای هامین حفاظه و سلامه و بهداشه کارگران در محیط کار، وسایل و امکاناه لازم را ههیه و در اخهیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوقالذکر را به آنان بیاموزند و در خصوص رعایه مقرراه حفاظهی و بهداشهی نظاره نمایند. افراد مذکور نیز ملزم به اسهفاده و نگهداری از وسایل حفاظهی و بهداشهی فردی و اجرای دسهورالعملهای مربوط کارگاه میباشند.
هوجه: مطالب مذکور نظریه اینجانب در پاسخ به سوال شما (با هوجه به اطلاعاه ارایه شده) بوده و ممکن اسه با پاسخ سایر کارشناسان محهرم مهفاوه باشد.
احمد علی شکیبازاده
کارشناس رسمی دادگسهری در رشهه حوادث ناشی از کار
مشاور حفاظه فنی و خدماه ایمنی وزاره کار در رشهه آموزش