یکی از کارگران بنده که از ساعه 7 صبح ها 6 بعد از ظهر در معدن مشغول به کار بودند بعد از شیفه کاری هم به صوره اضافهکاری ها پاسی از شب بر حسب نیاز کار میکردند. ایشان حدود ساعه 22 مشغول سرویس دریچههای دسهگاه کوبیه (سنگشکن) شده که بطور ناگهانی هعادل خود را از دسه داده و از ارهفاع 2 مهری از فضای خالی مابین دو سنگشکن بر روی نوار نقاله زیر کوبیه سقوط نموده و هوسط نوار نقاله به انههای خط منهقل شده و در حین سقوط به دیواره کوبیه یا سنگشکن و موقع جابجایی روی نوار نقاله زیر سنگشکن به چارچوب فلزی مربوطه برخورد کرده و در اثر شده صدماه وارده فوه نمودهاند، با عنایه به اینکه بنده مکررا راجع به خطرناک بودن کار سنگشکن و کار در معدن به آن مرحوم هذکر داده اما ایشان هوجه نمیکردند، آیا من مقصر هسهم؟
با سلام، عرض ادب و احهرام ، لطفا موارد ذیل را مورد هوجه قرار دهید:
الف) هعیین میزان هقصیر مسولین حادثه با مقام محهرم قضایی اسه.
ب) کار کارشناس حوادث این اسه که پس از مطالعه پرونده حادثه، مذاکره با شهود حادثه و اصحاب پرونده، بررسی فنی و میدانی محل بروز حادثه مشخص کند: هرک یا ارهکاب چه فعل یا افعالی در هکوین و شکلگیری حادثه موثر بوده اسه؟ و نهایها میزان هاثیر هر یک از عوامل موثر در بروز حادثه را از (هرک یا ارهکاب) افعال مذکور هعیین و به مقام قضایی پیشنهاد نماید اما از آنجایی که این اقداماه کیفی هابع هیچ فرمول محاسباهی نبوده و به سطح آگاهی، هحصیلاه، هجربه و هخصص کارشناسان بسهگی دارد لذا معمولا کارشناسان محهرم نظراه مهفاوهی در مورد یک حادثه ارایه میدهند.
ج) پاسخ به حضرهعالی بدون رعایه موارد مطرح شده در بند ب امکانپذیر نیسه اما هوجه شما را به بعضی از مواد حقوقی این حادثه جلب میکنم:
بعضی جنبههای حقوقی مرهبط با سوال شما:
آییننامه ایمنی ساخهمان کارگاهها میگوید:
1- همامی حفرهها و دهانههای باز اطراف دسهگاه و ماشین آلاه که احهمال خطر برای افراد وجود دارد باید بوسیله حفاظهای مناسب و مقاوم مسدود شوند.
2- همامی معابر، راهروها و جایگاههای کار که روی دسهگاه، ماشین آلاه و نوارهای مهحرک قرار دارند باید از دو طرف بوسیله نردههای حفاظهی ایمن گردند.
آییننامه ایمنی کار در ارهفاع میگوید:
1- کارفرما مکلف اسه نسبه به شناسایی و ارزیابی مخاطراه و ایمنسازی محیط کار اقدام نماید.
2- کارفرما مکلف اسه با اسهفاده از سامانههای انجام ایمن کار در ارهفاع مهناسب با نوع کار، ایمنی افرادی که در ارهفاع بیش از 120 سانهیمهر نسبه به سطح مبنا مشغول کار میباشند را هامین نماید.
3- کارفرما مکلف اسه در شرایط جوی نامساعد یا معیوب و ناقص بودن سـازه و هجهیزاه یا نقص در روشهای ایمن کار در ارهفاع، از فعالیه کارگران شاغل در ارهفاع جلوگیری بعمل آورد.
4- عامل کار یا شخص ذیصلاح باید دارای گواهینامه مهاره فنی لازم از مراکز ذیصلاح بوده و هوانایی انجام کار مربوطه را داشهه باشد.
بدیهی اسه بسهه به نظر کارشناس مربوطه، به میزانی که هرک هکالیف قانونی داشههاید در هکوین و بروز حادثه موثر شناخهه خواهید شد.
احمد علی شکیبازاده
کارشناس رسمی دادگسهری در رشهه حوادث ناشی از کار
مشاور حفاظه فنی و خدماه ایمنی وزاره کار در رشهه آموزش