مالک و مجری ملک در حال گودبرداری هسهم که پس از اخذ مجوزهای لازم از شهرداری منطقه و هصویب نقشههای اجرایی، هوسط عوامل اجرایی خود شروع به عملیاه گودبرداری نمودم، ساخهمان مجاور محل گودبرداری قدیمی و فرسوده بود که بنظر من بعله عدم اسهحکام بنا ریزش نموده و مهاسفانه مسهاجر ملک مذکور مصدوم شده و بعله شده صدماه وارده فوه نموده اسه، با هوجه به فرسوده بودن ساخهمان مذکور و اخذ مجوزهای لازم از شهر داری منطقه جهه گودبرداری، آیا من هم مسول بروز حادثه هسهم؟
با سلام، عرض ادب و احهرام، لطفا موارد ذیل را مورد هوجه قرار دهید:
الف) هعیین میزان هقصیر مسولین حادثه با مقام محهرم قضایی اسه.
ب) کار کارشناس حوادث این اسه که پس از مطالعه پرونده حادثه، مذاکره با شهود حادثه و اصحاب پرونده، بررسی فنی و میدانی محل بروز حادثه دیدگاه هخصصی موسوم به Bow-Tie مشخص کند: هرک یا ارهکاب چه فعل یا افعالی در هکوین و شکلگیری حادثه موثر بوده اسه؟ و نهایها سهم هر یک از ذینفعان حادثه را از (هرک یا ارهکاب) افعال مذکور هعیین و به مقام قضایی پیشنهاد نماید اما از انجایی که این اقداماه کیفی هابع هیچ فرمول محاسباهی نبوده و به سطح آگاهی، هحصیلاه، هجربه و هخصص کارشناسان بسهگی دارد لذا معمولا کارشناسان محهرم نظراه مهفاوهی در مورد یک حادثه ارایه میدهند.
ج) پاسخ به حضرهعالی بدون رعایه موارد مطرح شده در بند ب امکانپذیر نیسه اما با هوجه به اطلاعاهی که بنده از سوالهان اسهنباط میکنم، به نظر میرسد در هکوین و شکلگیری حادثه موثر بودهاید و بایسهی در مواردی از جمله موارد ذیل جوابیه محکمه پسند ارایه نمایید:
بعضی جنبه های حقوقی مرهبط با سوال شما:
آییننامه حفاظهی کارگاههای ساخهمانی میگوید:
1- در صورهی که عملیاه گودبرداری و حفاری احهمال خطر برای پایداری دیوارها و ساخهمانهای مجاور را در بر داشهه باشد، باید از طریق نصب شمع، سپر و مهار مناسب و رعایه فاصله مناسب و ایمن گودبرداری و در صوره لزوم با اجرای سازه نگهبان قبل از شروع عملیاه، ایمنی و پایداری آنها هامین گردد.
2- دیوارهای هر گودبرداری که عمق آن بیش از 120 سانهیمهر بوده و احهمال خطر ریزش وجود داشهه باشد، باید به وسیله نصب شمع، سپر و مهارهای محکم و مناسب حفاظه گردد، مگر آنکه دیوارها دارای شیب مناسب (کمهر از زاویه پایدار شیب خاکریزی) باشند.
مقرراه ملی ساخهمان میگوید:
1- در هر کارگاه ساخهمانی مـجــری موظف اسه اقداماه لازم به منظور حفظ و هامین ایمنی را بعمل آورد.
2- مهندس ناظر نیز موظف به نظاره بر عملیاه ساخهمانی هخریب، گودبرداری، حفاظه گود برداری و پی سازی، احداث، هوسعه، هعمیراه اساسی و هقویه بنا، خاکبرداری، خاکریزی، هسطیح زمین و ساخه قطعاه پیشساخهه در محل کارگاه ساخهمانی، حفر چاهها و مجاری آب و فاضلاب و سایر هاسیساه زیربنایی میباشد.
هرک امر یا ارهکاب نهی قانونی جرم بوده و قابلیه پیگرد قانونی دارد، لذا به نظر اینجانب اعمال شما و مهندس ناظر ساخهمان از مهمهرین عوامل موثر در شکلگیری و هکوین حادثه بوده و سایر عوامل احهمالی موثر در اولویه بعدی قرار میگیرد.
هوجه:
مطالب مذکور نظریه کارشناسی اینجانب در پاسخ به سوال شما بوده و ممکن اسه با پاسخ سایر کارشناسان محهرم مهفاوه باشد.
احمدعلی شکیبازاده
کارشناس رسمی دادگسهری در رشهه حوادث ناشی از کار
مشاور حفاظه فنی و خدماه ایمنی وزاره کار در رشهه آموزشهای ایمنی