شما می توانید مطالب و مقالات مرتبط با HSE را در سایت ثبت نمایید تا با نام شما در بخش قطره ای از در یای HSE نمایش داده شوند.

منظر حقوقی حادثه ریزش ساختمان مجاور محل گودبرداری

  • سوال:

مالک و مجری ملک در حال گودبرداری هستم که پس از اخذ مجوزهای لازم از شهرداری منطقه و تصویب نقشههای اجرایی، توسط عوامل اجرایی خود شروع به عملیات گودبرداری نمودم، ساختمان مجاور محل گودبرداری قدیمی و فرسوده بود که بنظر من بعلت عدم استحکام بنا ریزش نموده و متاسفانه مستاجر ملک مذکور مصدوم شده و بعلت شدت صدمات وارده فوت نموده است، با توجه به فرسوده بودن ساختمان مذکور و اخذ مجوزهای لازم از شهر داری منطقه جهت گودبرداری، آیا من هم مسؤل بروز حادثه هستم؟

 

  • پاسخ:

با سلام، عرض ادب و احترام، لطفا موارد ذیل را مورد توجه قرار دهید:

الف) تعیین میزان تقصیر مسؤلین حادثه با مقام محترم قضایی است.

ب) کار کارشناس حوادث این است که پس از مطالعه پرونده حادثه، مذاکره با شهود حادثه و اصحاب پرونده، بررسی فنی و میدانی محل بروز حادثه دیدگاه تخصصی موسوم به Bow-Tie مشخص کند: ترک یا ارتکاب چه فعل یا افعالی در تکوین و شکلگیری حادثه موثر بوده است؟ و نهایتا سهم هر یک از ذینفعان حادثه را از (ترک یا ارتکاب) افعال مذکور تعیین و به مقام قضایی پیشنهاد نماید اما از انجایی که این اقدامات کیفی تابع هیچ فرمول محاسباتی نبوده و به سطح آگاهی، تحصیلات، تجربه و تخصص کارشناسان بستگی دارد لذا معمولا کارشناسان محترم نظرات متفاوتی در مورد یک حادثه ارائه میدهند.

ج) پاسخ به حضرتعالی بدون رعایت موارد مطرح شده در بند ب امکانپذیر نیست اما با توجه به اطلاعاتی که بنده از سوالتان استنباط میکنم، به نظر میرسد در تکوین و شکلگیری حادثه موثر بودهاید و بایستی در مواردی از جمله موارد ذیل جوابیه محکمه پسند ارائه نمائید:

 

بعضی جنبه های حقوقی مرتبط با سوال شما: 

آئیننامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی میگوید:

1- در صورتی که عملیات گودبرداری و حفاری احتمال خطر برای پایداری دیوارها و ساختمانهای مجاور را در بر داشته باشد، باید از طریق نصب شمع، سپر و مهار مناسب و رعایت فاصله مناسب و ایمن گودبرداری و در صورت لزوم با اجرای سازه نگهبان قبل از شروع عملیات، ایمنی و پایداری آنها تامین گردد.

2- دیوارهای هر گودبرداری که عمق آن بیش از 120 سانتیمتر بوده و احتمال خطر ریزش وجود داشته باشد، باید به وسیله نصب شمع، سپر و مهارهای محکم و مناسب حفاظت گردد، مگر آنکه دیوارها دارای شیب مناسب (کمتر از زاویه پایدار شیب خاکریزی) باشند.

 

مقررات ملی ساختمان میگوید:

1- در هر کارگاه ساختمانی مـجــری موظف است اقدامات لازم به منظور حفظ و تامین ایمنی را بعمل آورد.

2- مهندس ناظر نیز موظف به نظارت بر عملیات ساختمانی تخریب، گودبرداری، حفاظت گود برداری و پی سازی، احداث، توسعه، تعمیرات اساسی و تقویت بنا، خاکبرداری، خاکریزی، تسطیح زمین و ساخت قطعات پیشساخته در محل کارگاه ساختمانی، حفر چاهها و مجاری آب و فاضلاب و سایر تاسیسات زیربنایی میباشد. 

ترک امر یا ارتکاب نهی قانونی جرم بوده و قابلیت پیگرد قانونی دارد، لذا به نظر اینجانب اعمال شما و مهندس ناظر ساختمان از مهمترین عوامل موثر در شکلگیری و تکوین حادثه بوده و سایر عوامل احتمالی موثر در اولویت بعدی قرار میگیرد.

 

توجه:

مطالب مذکور نظریه کارشناسی اینجانب در پاسخ به سوال شما بوده و ممکن است با پاسخ سایر کارشناسان محترم متفاوت باشد.

   

 

احمدعلی شکیبازاده

کارشناس رسمی دادگستری در رشته حوادث ناشی از کار

مشاور حفاظت فنی و خدمات ایمنی وزارت کار در رشته آموزشهای ایمنی

 



مقالات ایمنیمقالات HSEجنبه حقوقی حوادثپرسش و پاسخمنظر حقوقی حوادثتعیین میزان تقصیر مسؤلین حادثهمسئولیت حقوقی حوادثمنظر حقوقی ریزش ساختمان مجاور محل گودبرداریجنبه حقوقی حوادثحادثه درکارگاه های ساختمانی

لینك مستقیم دانلود مطلب
پسورد فایل: www.hseexpert.com

نام *

دیدگاه شما *

  برای ارسال دیدگاه بدون نیاز به تایید، ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.

  دیدگاه‌ها

هیچ نظری ثبت نشده است. اولین نظر را شما بدهید.

8229

تعداد اعضا

5279

بازدید امروز

6364

بازدید دیروز

1

متخصصین آنلاین

2292

میهمان آنلاین

25021888

کل بازدیدها

تماس با ما

نام *

ایمیل *

متن پیام *

ارسال

نرم افزار اندروید سایت

مجوزها

logo-samandehi
مرجع متخصصان سلامت ایمنی و محیط زیست HSEEXPERT Copyright © 2011- "HSEEXPERT.com" . All rights reserved. Designed by TAMDATA