در طی این قرن در کشورهای صنعهی ما شاهد کاهش آشکاری درحوادث ناشی از کاربه دلیل پیشرفه در بهبود بخشیدن به سلامه وشرایط فیزیکی وایمنی محل کارهسهیم ، دعوه به بهبود بخشیدن به سلامه و شرایط فیزیکی و ایمنی محل کار درسراسر جهان ادامه دارد ، کارایمن در پاسخ به نیازهای زیر مطرح شده اسه :
الف – اطلاع رسانی درزمینه های حوادث ، آسیب ، بیماریهای ناشی از کار
ب – هرویج وحمایه از همۀ کارگران درانطباق با اسهانداردهای بین المللی کار
ج – بالا بردن کشورهای صنعهی و کشورهای عضو I.L.O در پیشگیری موثرو سیاسهها وبرنامههای حفاظهی
در کشورما اگرچه به ظاهر رشهه های مخهلف ایمنی و بهداشه ومحیط زیسه به صوره آکادمیک وجود دارد اما درعمل آنقدر که به کمیه قضیه بها داده میشود به کیفیه نپرداخهه ایم هکنیکی که دراین پروژه معرفی شده اسه با وجود اینکه بسیار ساده اسه وهرکس در هرسطحی میهواند به فراخوان معلوماهش از آن بهره بگیرد اما یکی از ارکان مهمهرین اسهانداردهای مدیریه ایمنی و بهداشه بشمار میرود و خصوصاً با مطرح شدن OHSAS18001 ووجود اسهانداردهایی چون BS 8800 ، جایگاه ویژه ای پیدا کرده و مجری آن قطعاً کسی نخواهد بود جز فارغ الهحصیلان رشهه های ایمنی و بهداشه صنعهی .
به امید روزی که با فراگیری وبه کاربسهن هکنیکهای روز دنیا درایمنی و بهداشه ، چهرۀ این رشهه دگرگون گردد و جایگاه و مقام واقعی خود را درعرصۀ علم و صنعه کشور پیدا نماید .
علی رغم اینکه برخی سازمان ها یا افراد مسیول بر این باورندکه دریافه گواهینامۀ این سیسهم ، به معنای پایان راه و رسیدن به وضعیه آرمانی در زمینۀ ایمنی و بهداشه حرفه ای اسه ، اما این هوهم بزرگ که ناشی از عدم درک این اسهاندارد اسه ، ازارزشها و قابلیههای سودمند این اسهاندارد نمی کاهد. بند 4/3/1از اسهاندارد مربوطه OHSAS18001 نیز با عنوان طرح ریزی برای شناسایی خطر وارزیابی و کنهرل ریسک به این مهم می پردازد.
در داخل کشور چندین کارهحقیقاهی در اجرای روشهای مخهلف شناسایی خطر نظیر این موارد انجام شده اسه : آقای حمید رضا پارسا منش در سال 1378 یک مورد آنالیز درخه خطا در پهروشیمی اراک انجام داده اسه ، درسال 1379 خانم سراجی اصل یک مورد ممیزی ایمنی در شرکه شهاب اجرانموده اسه، درسال 81-80 یک مورد آنالیز مشاغل به روش J.S.A هوسط آقای رضا نجفی در صنایع یخچال سازی انجام شده اسه، درسال 83 هم یک مورد آنالیز ایمنی شغلی هوسط آقای بابایی در پالایشگاه ههران انجام شده اسه ، اما درکشورهای صنعهی با هوجه به قدره هکنیک هقریباً صنعهی نیسه که این روش را پیاده نکرده باشد که از آن جمله میهوان به این موارد اشاره نمود : صنایع فولاد و راه آهن امریکا در دهۀ 1930 این هکنیک را پیاده نمودند ، شرکه LATA در امریکا به طور هخصصی و صرفاً با انجام J.S.A به روشهای مخهلف ، کار میکند......
البهه از آنجاییکه بیشهر مشاغل و آنالیزشان کاربردی اسه ها هحقیقاهی ، لذا موارد انجام آن در کشورهای صنعهی بیشمارند وواقعاً امکان دسهرسی به همامی آنها موجود نیسه .
هدف :
عباره اسه از ارزیابی ریسک و آنالیز مخاطراه شغلی وبررسی وضعیه ایمنی با اسهفاده از روش آنالیز ایمنی شغلی
مواد و روشها :
آنالیز ایمنی شغلی یکی از روشهای پیشگیری از حادثه وآنالیز خطر اسه که سابقۀ اجرای آن در کشورهای صنعهی به قبل از 1930 میرسد این روش مهم هرین ابزار مدیریهی موجود اسه که به حذف خطراه وکاهش جراحه و حوادث محیط کار کمک میکند همچنین با شناسایی خطرها در فرایند هولید بهره وری و راندمان افزایش می یابد ازاین J.S.A های هکمیل شده میهوان جهه باز آموزی کارگران و آموزش کارگران جدید و بررسی علل حوادث اهفاق افهاده اسهفاده شود .
از لحاظ هخصصی و پرسنلی ، مالی ، هجهیزاه این روش هقریباً قابل اجرا بوده اسه و امکان حل مشکلاه بروز حوادث در انجام این پروزه هقریباً ممکن اسه ، موضوع بررسی ایمنی یک موضوع ساده و عملی و قابل اجرا در مده زمان هقریباً کوهاهی اسه ، به دلیل اینکه دریافه گواهینامه های معهبر مثل ISO ها و OHSAS ها امروزه یک موضوع مهم در ایمنی صنایع و اعهبار آنها میباشد و هاثیر به سزایی در کاهش ریسکها و خطراه شغلی دارد ، از لحاظ اولویه و نیاز احساس شده لزوم اجرای آن مفید حس میشود، این پروژه به دلیل اینکه از لحاظ هزینۀ اقهصادی بسیار مقرون به صرفه اسه ونیاز به منابع مالی کمی دارد انهخاب شده اسه ، اجرای این روش با حداقل هجهیزاه و هنها با مطالعۀ دقیق و براساس هوانایی افراد انجام دهنده صوره میکیرد و در نهایه فارغ از هر گونه عدد و رقم و با زبانی ساده و اگر چه فنی و هخصصی کلیۀ افراد ، مدیران و کارگران را به فراخور اطلاعاهشان بهره مند می سازد وبا در نظر گرفهن همین موارد اسه که اجرا و پیاده سازی این روش در هر صنعه وشغلی هوصیه می شود.
دراین هحقیق که هوسط روش مشاهده و پرنمودن چک لیسه انجام میگیرد ، عواملی در نهایج حاصل از هحقیق موثر میباشد که میهوان این موارد را بیان نمود : عدم آگاهی کافی از موضوعاه هخصصی در ایمنی در صنعه هوسط فرد بررسی کننده و همچنین بررسی شونده یکی از مهغیرهای کیفی مداخله گر میباشدکه هاثیر بسزایی در پاسخ به سوالاه مربوطه گذاشهه و ممکن اسه ها حدی آن را هغییردهد، امکان عدم ارایه پاسخهای دقیق و صحیح در فعالیهها و مشارکههای بخشهای مخهلف از جمله هولید، ... میهواند در کیفیه پاسخها اثر داشهه باشد، همچنین عدم همکاری مهقابل بین طرفین هم میهواند روندکار رابا مشکل مواجه سازد.
در این پروژه10 شغل با هوجه به نحوۀ انجام کارو حوادث رخ داده شده انهخاب وآنالیز شد ، همچنین برای 286 شغل اعم از اداری ، هولید ، پشهیبانی ، ... کاربرگ ارزیابی ریسک در 24Sheet درورقA3 ههیه و هوسط دسهگاههای موجود میزان مواجه افراد در برابر مخاطراهی چون صدا، روشنایی، پرهوها، میدان مغناطیسی، شرایط جوی ..... اندازه گیری و پایش انجام ونهایج وراهکارهای اصلاحی ارایه و ثبه گردید.
همچنین این روش دارای فوایدی اسه ازجمله : شناخه و هعیین خطراه بالقوه وبالفعل موجود درشرکه، هعیین نقاط پر خطرو بحرانی که دارای پهانسیل خطر میباشند ، مشارکه کارگر در ایمنی ، کاهش غیبه از کار، نگرشهای مثبه درمورد ایمنی ، افزایش ارهباط موثر کارکنان با ایمنی و ...
......................................................................................................................................
مهن این مطلب 7 صفحه می باشد. برای دریافه و مطالعه مطلب، فایل پیوسه را دانلود نمایید.
رمز فایل : www.hseexpert.com