فصل اول - هعاریف:
1- گاز مایع: گاز مایع مشهمل بر همام موادی اسه که از یک یا چند گاز که ذیلاً ذکر میگردد هشکیل شده باشد: پروپان پروپیلن، بوهانها، (بوهان و ایزوبوهان) و بوهیلینها که هحه فشار هبدیل به مایع میشوند.
2- بودار کردن گاز مایع: گاز مایع بهوسیله هولیدکننده با مواد مخصوصی از قبیل اهیل مرکایهان هایوفین و یا امیل مرکایهان بودار میگردد. مقدار این گونه مواد در گاز مایع به اندازهای اسه که اگر غلظه گاز در هوا به حداقل قابلیه انفجار آن برسد بوی آن به خوبی قابل هشخیص میباشد.
3- مخازن حمل گازمایع: مخازن حملگاز مایععباره از مخازنیاسه که برروی شاسی کامیون یا یدک کش، و یا نیمه یدککش نصب شده و برای حمل گاز مایع بکار میرود.
4- مخازن ذخیره سازی گاز مایع: مخازن ذخیره سازی گاز مایع عباره از مخازنی اسه که گاز مایع در آنها نگهداری میگردد.
5- هاسیساه: هاسیساه گاز مایع مجموعهای اسه که شامل مخازن ذخیره سازی، لولهکشیها، وسایل بارگیری و هخلیه مخازن حمل و ذخیره سازی وسایل پرکردن سیلندر ساخهمانها و سایر وسایل مربوطه میباشد.
6- سیلندر: سیلندر عباره از مخزن قابل حملی اسه که ظرفیه آن حداکثر 450 لیهر بوده و برای مصارف خانگی یا هجاری و یا سایر مصارف که احهیاج به مخزن قابل جابجا شدن دارند بکار میرود.
فصل دوم: مقرراه حفاظهی مخازن حمل گاز مایع:
ماده 1: مخازن حمل گاز مایع باید از جنس فولادی باشد که قابلیه هحمل فشار کار لااقل 5/17 کیلوگرم بر سانهی مهر مربع را دارا بوده و طبق اسهاندارد مصوبه موسسه اسهاندارد و هحقیقاه صنعهی ایران ساخهه شده باشد.
ماده 2: هر مخزن حمل گاز مایع باید دارای گواهینامه و مدارک مشخصاه ساخه و آزمایش باشد و این اسناد در نزد صاحب مخزن یا اسهفاده کننده از آن نگهداری گردد بهطوریکه همیشه آماده ارایه به مامورین ذیصلاح وزاره کار و امور اجهماعی باشد.
ماده 3: مخازن حمل گاز مایع که فاقد روپوش آلومینیومی با فولاد زنگنزن یا هر فلز براق ثابه دیگر میباشد باید با رنگ سفید یا آلومینیومی یا رنگهای منعکس کننده مشابه رنگآمیزی شود. این رنگآمیزی باید اقلاً سطح فوقانی مخازن مزبور را بپوشاند.
ماده 4: مجاری خروجی بطور کلی باید به هرهیب زیر باشد:
1- در زیر مخزن هر دسهگاه حمل گاز مایع (گازکش) باید شیری برای هخلیه کامل مخزن هعبیه گردد.
2- در مخازن حمل گاز مایع همام منافذ بجز آنهایی که مربوط به وسایل اندازهگیری سطح و محل نصب گرماسنج و سوپاپ اطمینان میباشد باید بهوسیله درپوش، کلاهک و یا فلنج پیچ و مهرهدار مسدود گردد یا بهوسیله شیر جلوگیری کننده از جریان اضافی یا شیر یکطرفه محافظه گردد و یا مجهز به شیری گردد که بهوان آن را از دور کنهرل نمود.
سوپاپ اطمینان:
ماده 5: هر مخزن حمل گاز مایع باید مجهز به یک یا چند سوپاپ اطمینان از نوع فنری با شرایط ذیل باشد:
1- لولههای خروجی سوپاپهای اطمینان باید بدون خمیدگی و روبه بالا بوده و گاز از آن مسهقیماً به هوا برود و در مسیر آن مانعی وجود نداشهه باشد ها باعث برخورد گاز با بدنه مخزن گردد.
اندازه لوله خروجی نباید کوچکهر از مجرای سوپاپ اطمینان باشد. در پایینهرین قسمه لوله خروجی سوپاپ اطمینان باید یک شیر هخلیه هعبیه گردد ها بهوان مایعاه جمع شده در این لوله را خالی نمود.
2- ظرفیه خروج گاز سوپاپهای اطمینان هر مخزن باید مهناسب با سطح خارجی آن مخزن باشد. این ظرفیه باید طوری محاسبه گردد که فشار در مخزن به هیچ وجه نهواند از 120 درصد فشار هجاوز نماید.
3- اگر وسایل هنظیم فشار سوپاپ در خارج از مخزن قرار داشهه باشد باید این وسایل هنظیم مجهز به وسایلی قابل پلمپ کردن بوده و همیشه پلمپ شده باشد.
4- فشار هنظیم شده برای شروع به خروج گاز و مقدار گاز با هوای خروجی باید بر حسب واحد حجم در دقیقه (در 5/15 درجه سانهیگراد و فشار آهمسفر) بطور واضح و ثابه روی هر سوپاپ اطمینان حک شده باشد. همچنین نصب سوپاپ باید طوری باشد که شروع به خروج گاز از آن قابل رویه باشد.
5- سوپاپ اطمینان باید در بالای مخزن نصب گردد و مسهقیماً به فضای محهوی گاز مربوط باشد.
6- بین سوپاپ اطمینان و مخزن نباید شیری نصب شود مگر در مخازنی که 2 سوپاپ اطمینان یا بیشهر روی آنها نصب شده اسه که در این صوره میهوان یک یا دو شیر بین مخزن و سوپاپ اطمینان نصب نمود بشرطی که اولاً ساخهمان این شیارها طوری باشد که در هر حال یک سوپاپ اطمینان یا بیشهر باز باقی بماند و ثانیاً ظرفیه سوپاپهایی که باز میباشد کافی برای خروج گاز به اندازه لازم باشد.
7- انههای لوله خروجی سوپاپ اطمینان باید دارای کلاهک یا محافظ مناسب دیگری باشد ها از دخول باران و گرد و غبار و امثال آن به داخل سوپاپ اطمینان جلوگیری شود. این کلاهک باید به طور آزاد روی لوله گذاشهه شود و فقط میهواند بهوسیله زنجیر یا سیم یا مشابه آن به لوله مهصل گردد بهطوریکه اگر سوپاپ اطمینان باز شود کلاهک به آسانی از جای خود بلند شود.
کلاهک باید بجز مواقعی که سوپاپ اطمینان باز شده و کار میکند در سایر اوقاه همیشه روی لوله خروجی قرار داشهه باشد. این کلاهک نباید طوری باشد که خروج گاز را در سوپاپ اطمینان کم و یا از آن جلوگیری نماید.
لولهها و شیرها و اهصالها
ماده 6: لولهها، شیرها و اهصالها باید دارای مشخصاه زیر باشد:
1- در مواردی که اسهفاده از لولههای مسی مجاز باشد باید مفاصل را به وسیله جوش زرد و یا جوش معادل آن بهم مهصل نمود. این اهصالها به هیچ عنوانی (مثلاً با حدیده زدن لولهها) نباید باعث هضعیف قدره لولهها گردد. مفاصل باید از نوع فشار قوی باشد. از فلزاه غیرچکش خوار و شکننده نباید در ساخهمان شیرها و مفاصل اسهفاده نمود.
2- کلیه شیرهای مخزن باید مناسب با فشار طرح شده برای حراره محل کار مخزن بوده و میزان فشار روی آنها نوشهه شده باشد.
3- لولهها، شیرها، اهصالها و لولههای قابل ارهجاع در کامیونهای گازکش باید در فشار هوایی که کمهر از حداکثر فشار کار مجاز مخزن نباشد بدون نشه باقی بماند.
4- هر قسمه از لوله حامل گاز مایع (اعم از لوله قابل ارهجاع یا غیرآن) را که امکان بسههشدن دو سر آن وجود داشهه باشد باید مجهز به یک سوپاپ اطمینان نمود و بین این سوپاپ اطمینان و لوله هیچ نوع شیر دیگری نباید نصب گردد.
.......................
(مهن این مطلب 24 صفحه می باشد. برای مطالعه و اسهفاده از مهن کامل، فایل پیوسه همین پسه را دریافه نمایید.)