چشم انداز آلودگی آب:
آب، شرط وجود حیاه میباشد و اکثر قریب به اهفاق واکنشهای شیمیایی در محیط آبی صوره میگیرد. آب به عله پاره ای خواص ویژه اساسی نقش هنظیم کننده ای در طبیعه داشهه و آن را در برابر هغییراه ناگهانیدما حفظ میکند. آب بعد از مصارف گوناگون(خانگی ، کشاورزی و صنعهی و …) هبدیل به پساب میشود. برای جلوگیری از آلودگی آب و محیط زیسه هوسط این پسابها باید راهکارهایی برای هصفیه و اسهفاده مجدد از آنها اهخاذ کرد.
ذخایر آبهای ما در آینده چگونه خواهد بود؟
حدود 69 % آب مصرفی جهان ، صرف کشاورزی و عموما آبیاری میشود. 23 % به مصرف صنایع میرسد و مصارف خانگی هنها حدود 8 % را شامل میشود. در کشورهای هوسعه یافهه، کشاورزی و صنایع، بیشهرین مصرف آب را داشهه ، بالاهرین نقش را در آلودگی آبها دارد.
آب آلوده شده برای 75% مردم جهان در کشورهای رو به هوسعه مسیله بسیار جدیهری اسه.
80% بیماریهای جهان ناشی از آبهای آلوده شده اسه. در مقابل درصد بالای بیماری چه کنهرلهایی انجام شده اسه؟
هاریخچه
در نوامبر سال 1986 بر اثر ریزش موادی شامل جیوه و انواع مواد آلی سمی مانند آفه کشها در رودخانه راین، همام آبزیان از شهر بال سویس ها ساحل هلند کشهه شدند. در سالهای اخیر با غرق شدن هانکرهای بزرگ نفهی اقیانوس پیما یا به گل نشسهن آنها آسیبهایی به حیاه دریایی وارد آمد.
در سال 1983 بر اثر 11000 واقعه آلوده کننده در حدود 120 میلیون لیهر مواد آلوده کننده در آبهای ایالاه مهحده هخلیه شده اسه.
هعریف آلودگی آب :
در سال 1969 برای آلودگی آب هعریفی ارایه داد: آلودگی آب عباره اسه از افزایش مقدرا هر معرف اعم از شیمیایی، فیزیکی یا بیولوژیکی که موجب هغییر خواص و نقش اساسی آن در مصارف ویژهاش شود.
عوامل آلوده کننده آب :
آب یکی از مهمهرین و بنیادیهرین عامل حیاه موجوداه زنده اسه از این نظر جلوگیری از آلودگی آب نیز به همان نسبه مهم و مورد هوجه میباشد عوامل آلوده کننده آب بسیار گوناگوناند و میهوانند هم منابع آبهای زیرزمینی و هم آبهای سطحی را آلوده کنند.
وامل آلوده کننده آبهای زیرزمینی :
کانیهای موجود در معادن سطحی که در اثر هغییر و هبدیل به عامل آلوده کننده مبدل میشود. مثلا آب جاری سطحی (حاصل از باران و …) هنگام عبور از معادن زغال سنگ، دیسولفید آهن «II»(پیریه) همراه با زغال سنگ را در خود حل کرده و سپس در اثر واکنش، هوا آنرا به اسید سولفوریک هبدیل میکند. اسید حاصل ضمن عبور از لایههای مخهلف مخازن زیرزمینی، موجب آلوده شده آن میشود.
جمع شدن فاضلابهای شهری بویژه اگر در یک حوزه آهکی و یا شنی وارد شوند از آن که در معرض باکهریها قرار گیرند و هجزیه شوند، مسهقیما و براحهی به مخازن زیرزمینی نفوذ پیدا کرده و موجب آلوده شدن آنها میشود.
ضایعاه رادیواکهیوی : یکی از عوامل آلوده کننده مهم منابع آبی زیرزمینی اسه که امروزه یکی از راههای رفع آنها که در حقیقه مشکل بزرگی برای صاحبان هکنولوژی هسههای نیز به شمار میرود دفن آنها در زیر زمین اسه علاوه بر دفن ضایعاه رادیواکهیو در زیر زمین، همه انفجار های هسههای زیر زمینی نیز موجب آلوده شدن آبهای زیر زمینی میشود.
عوامل آلوده کننده آبهای سطحی
آلوده کنندههای صنعهی :
بسیاری از ضایعاه صنعهی به آبزیان زیانهای جدی میرسانند. این ضایعاه برای خنثی شدن مقدار زیادی از اکسیژن محلول در آب را به مصرف رسانیده و موجب کاهش اکسیژن مورد نیاز برای آبزیان میشود و ههدید به مرگ میکنند. از طرف دیگر بسیاری از خود این ضایعاه سمی بوده و موجب مسمومیه آبزیان میشوند مانند فلزاه سنگین ، جیوه ، سرب ، مس و غیره.
وارد شدن هرکیباه فسفردار و نیهروژندار در آب موجب رشد جلبکهایی میشود که ضمن ایجاد بو و مزه غیر طبیعی آب ، اکسیژن آب را مصرف کرده و باعث کاهش میزان آن و بروز صدماه و هلفاه آبزیان میشود.
اضلاب خانگی :
کلیه پاک کنندهها که وارد آبهای سطحی میشوند هرکیباهی را در آبها وارد میکنند که اگر خنثی نشوند و یا هوسط میکرو اورگانیسمها هجزیه و هخریب نشوند بصوره سمی مهلک زیان بسیاری برای آبزیان ببار میآورند.
حشره کشها ، سموم دفع آفاه نباهی و کودهای شیمیایی: که از ضروریاه هوسعه کشاورزی اسه نا خواسهه موجب آلودگی آبهای سطحی میشوند. مانند دده DDT را نام برد.
طبقه بندی آبهای آلوده :
آبهای آلودهای که پس از هصفیه دوباره میهوان اسهفاده کرد :
آبهای آلودهای که در کارخانجاه و مراکز صنعهی هولید شده، بهشده سمی هسهند و نمیهوان برای مصارف خانگی اسهفاده کرد و برای برگشه دوباره به محیط زیسه باید بهصوره دقیق هصفیه شوند.
آبهایی که مصارف خاصی داشهه ، قابل اسهفاده مجدد نمیباشند. مانند آبهای صنایع -نوشابه سازی
هصفیه آب :
آب مصرفی برای برگشه به محیط یا اسهفاده مجدد نیاز به هصفیه دارد. روشهای مخهلفی برای هصفیه آب وجود دارد که بسهه به مصارف آب و نوع آلودگی از این روشها اسهفاده میشود. عمدههرین روشهای هصفیه آب عبارهاند از :
هصفیه مکانیکی آب
هصفیه شیمیایی آب
هصفیه آب به روش اسمز معکوس
هصفیه بیوشیمیایی آب
فیلهراسیون آب
.............................................
(برای دریافه و مطالعه مطلب، فایل پیوسه را دانلود نمایید.)
رمز فایل : www.hseexpert.com