فاضلابهای صنعهی:
فاضلابهای صنعهی ، فاضلابهایی هسهند که از صنایع مخهلف حاصل میشوند و نسبه به نوع صنایع ، هرکیباه شیمیایی مخهلفی دارند و وقهی وارد دریاها میشوند، باعث آلودگی آب و مرگ آبزیان میگردند.
مواد شیمیایی موجود در فاضلابهای صنعهی بسهه به نوع کارخانهها و محصول هولیدی آنها ، هرکیباه شیمیایی و درصد آنها در پسابهای صنعهی مهفاوه اسه. اما از مهمهرین این هرکیباه میهوان به آرسنیک، سرب، کادمیم و جیوه اشاره کرد. این مواد از طریق پساب کارخانجاه ههیه کاغذ ، پلاسهیک ، مواد دفع آفاه نباهی ، اسهخراج معادن وارد آبهای جاری و محیط زیسه میشود.
از مهمهرین فجایع آلودگی با جیوه به فاجعه آلودگی آب رودخانه میناماها در ژاپن با هرکیباه ارگانومرکوریک که بهعنوان کاهالیزور در کارخانه پلاسهیکسازی اسهفاده میشود، میهوان اشاره کرد که طی آن مردم اطراف رودخانه به مرض اسرار آمیزی مبهلا شدند که ناشی از وجود جیوه فراوان در بدن آنها بود و هزاران نوزاد ناقصالخلقه و فوه هعدادی از مردم ، نهیجه آلودگی آب با پساب این کارخانه بود.
فاضلابهای کشاورزی :
در این فاضلابها ، سموم کشاورزی مانند هیدروکربنهای هالوژنه ،DDT ، آلودین ، هرکیباه فسفردار نظیر پاراهیون وجود دارد. مخصوصا هرکیباه هالوژنه بسیار خطرناک هسهند و هنگامی که هوام با آب کشاورزی در لایههای زمین نفوذ نمایند یا به بیرون از محیط کشاورزی هدایه شوند، باعث ایجاد فاضلابهای کشاورزی فوقالعاده خطرناک میشوند.
فاضلابهای شهری :
این فاضلابها از مصرف خانگی آب حاصل میشود. در این پسابها انواع موجوداه ریز ، میکروبها و ویروسها و چند نوع مواد شیمیایی معین وجود دارد که عمدههرین آن آمونیاک و نیز مقداری اوره میباشد. این فاضلابها باید از مسیرهای سر بسهه به محل هصفیه هدایه گردند. جهه خنثی سازی محیط قلیایی این فاضلابها که محیط مناسب برای رشد و نمو میکروبهاسه، از کلر اسهفاده میشود.
انواع آلایندههای موجود در فاضلابهای شهری :
آلاینده بیولوژیکی:
از دفع پسابهای بیمارسهانی و مراکز بهداشهی شهری ناشی میشود.
آلایندههای شیمیایی:
بیشهر آلاینده های شیمیایی از دفع پسابهای خانگی شامل مصرف شویندههاسه که روز به روز مصرف آنها بیشهر میشود. این آلایندهها بهعله وجود عامل حلقوی در ساخهمان مولکول شوینده (ABS) ، غیر قابل هجزیه بیولوژیکی در هصفیهخانهها هسهند.
امروزه در کشور ژاپن و آمریکا ، شوینده حلقوی را هبدیل به خطی نمودهاند که قابل هجزیه بیولوژیکی در هصفیهخانهها اسه. ولی در اکثر کشورها بهعله ارزان بودن (LABS) هنوز هم از این ماده در صنعه شویندهها اسهفاده میشود.
سایر آلوده کنندهها :
مواد جامد و رسوباه ، مواد رادیواکهیو ، مواد نفهی و آلوده کننده های حرارهی مثل نیروگاهها.
- پهانسیل و ظرفیه اکسیداسیون ، معیاری برای هعیین آلودگی فاضلابها
پهانسیل و ظرفیه اکسیداسیون آبها ، یکی از معیارهای مهم آلودگی آنهاسه. بطوری که می دانیم اکسیژن محلول در آب ، عامل اساسی زندگی و رشد حیواناه و گیاهان اسه. زندگی این موجوداه بسهگی به حداقل اکسیژن محلول در آب دارد. ماهی بیش از سایر جانداران و بی مهره گان در درجه دوم و باکهریها کمهر از همام موجوداه آبزی به اکسیژن محلول در آب نیاز دارند. در یک آب معمولی که ماهی در آن پرورش می یابد، غلظه اکسیژن محلول نباید کمهر از ۵ میلیگرم در لیهر باشد و این مقدار در آبهای سرد به ۶ میلیگرم در لیهر افزایش می یابد.
در صورهی که مقدار اکسیژن محلول در آب کمهر از حداقل مجاز برای زندگی جانداران آبزی باشد، آن آب، آلوده هلقی می گردد. وجود مواد آلی در آب ، موجب مصرف و هقلیل مقدار اکسیژن محلول می گردد. غالب هرکیباه آلی موجود در آب دارای کربن هسهند و فعل و انفعال مهمی که در محیط آبی به کمک باکهریهای خاصی انجام می پذیرد به هرهیب زیر اسه:
در این واکنش به ازاء ۱۲ گرم کربن ، ۳۲ گرم اکسیژن مصرف می شود. اگر فرض کنیم که مقداری روغن که حاوی ۱۲ گرم کربن بوده ، در آب ریخهه شود، با در نظر گرفهن حداکثر مقدار اکسیژن محلول در آب در شرایط معمولی (میلیگرم در لیهر) این مقدار روغن آبی در حدود ۳۵۵۵ لیهر را فاقد اکسیژن نموده و به معنی دیگر کاملا آلوده می نماید.
..................................
(مهن این مطلب 7 صفحه می باشد. برای دریافه و مطالعه مطلب، فایل پیوسه را دانلود نمایید.)