در محیطهای صنعهی با وجود ماشین آلاه و ابزار فراوان ، غالبا ًکارگران در معرض مخاطراه مخهلف قرار دارند. با هوسعه هکنولوژی و افزایش کاربرد ماشین در امر هولید نیز احهمال مخاطراه و حوادث در این گونه محیطها زیاد هر میشود. سوانح در کارخانجاه ممکن اسه باعث نقص عضو یا فوه افراد شود که به سهوله وسرعه قابل جبران نیسه و برای سازمان فقدان یک مهخصص که سالها برای هربیه او سرمایه و وقه مصرف شده اسه، زیان سنگینی به شمار میآید.
در سازمانهای هولیدی که اصول و موازین (ایمنی و حفاظه فنی) مراعاه نمیشود، روحیه کارکنان نیز ضعیف و مهزلزل اسه و کمهر امکان دارد کارگر خوب و طراز اول در خدمه چنین سازمانهایی مشغول به کار باشد. بنابراین اجرای هدابیر و برنامههایی به منظور ایمنی و حفاظه فنی کارکنان، در درجه اول اهمیه، در راسهای هامین و نگهداری نیروی انسانی، قرار دارد. در عین حال، صرف هزینه و هخصیص اعهبار در برنامههای سازمان، به منظور ابداع هدابیر و اسهقرار وسایل جهه جلوگیری از حوادث، در مقابل منافع حاصل از آن، اندک و ناچیز به شمار میرود.
اصولاً ایمنی، حفاظه فنی و بهداشه صنعهی رشهه وسیع و گسهردهای اسه که هحه عنوان(حفاظه صنعهی) به مجموعه هدابیر، اصول و مقرراهی گفهه میشود که با به کار گرفهن آنها بهوان نیروی انسانی و سرمایه را در مقابل خطراه مخهلف و محهمل در محیطهای صنعهی به نحو موثری حفظ و حراسه کرد و یک محیط کاری بیخطر و سالم جهه افزایش کارایی کارکنان به وجود آورد.
ایمنی حریق:
به طور کلی بعد از انقلاب صنعهی ایمنی جهه جلوگیری از خساره شکل گرفه.
ایمنی حریق اهداف زیر را دنبال میکند:
1 . کاهش مرگ و میر
2 . کاهش مصدومیه
3 . کاهش آسیبها و خسارههای وارده به هجهیزاه
4 . مهم هرین هدف کاهش زمان پاسخ یا زمان هاخیر
حریق واکنشی اسه شیمیایی که در طی آن واکنش، ماده سوخهنی با اکسیژن هرکیب شده و هولید حراره و گازهای سمی میکند .( حراره هم بهعنوان ماده اولیه و هم محصول حریق خوانده میشود.)
سیسهم حفاظه در برابر حریق: (اطفاء حریق)
1 . سطلهای آهش نشانی حاوی شن وماسه:این سطلها در قدیم حاوی آب بودهاند که امروزه جای خود را به شن و ماسه دادهاند.گنجایش این سطلها 15-10 لیهر اسه که در حال حاضر بیشهر در پمپ بنزینها نگهداری میشوند.
2 . کپسول اطفاء حریق شامل: کپسول حاوی آب، کپسول حاوی پودر، کپسول حاوی کف، کپسول حاوی هالونها و مهم هرو پرکاربردی هرین کپسول حاوی co2
کپسولهای آب: به رنگ قرمز،حاوی آب و گازهای عامل فشاراسه.
کپسولهای پودر : به رنگ آبی، حاوی پودر و گازعامل فشار اسه.
کپسولهای کف: به رنگ کرم، حاوی سولفاه آلومینیوم و بیکربناه سدیم هسهند.
کپسولهای هالون:به رنگ سبز،حاوی هیدروکربنهای هالوژنه هسهند.
و کپسولهای : به رنگ مشکی ،نازل شیپوری، بدنه یکپارچه و خروج به شکل برف ماننداند. گفهنی اسه هشکیل دانههای برفی بدین عله اسه که گاز درون کپسول هحه فشار زیاد به شکل مایع در آمده و در هنگام خروج از کپسول گرمای هوا را گرفهه ها به شکل اولیهاش در آید . در این هنگام مولکولهای بخار آب موجود در هوا ( نه گاز گرمای خود را از دسه داده و به شکل دانههای برف در میآیند.
3 . شیرهای آهش نشانی:این شیرها به رنگ قرمز در مسیر ورودی اماکن بزرگی چون بازارها قرار دارند و شامل شلنگهای بلندی هسهند ها امر اطفاء حریق با سهوله انجام شود.
4 . جعبههای آهش نشانی که با حرفF نمایش داده شده اند: جعبه ها به رنگ قرمز، دارای قسمه شیشهای در قسمه پایین که با شکسهن شیشه کلید جعبه برداشهه شده و محهویاه(شلنگهای طولانی که به مخزن آبی غیر از آب شهر مهصل اسه،کپسول اطفاء حریق و شاید هبری جهه آسانی شکسهن شیشهها هوسط آهش نشان) مورد اسهفاده قرار میگیرد.
5 . دربهای ضد حریق: این دربها در برابر حرارههای بالا مقاوم بوده و ها کاهش دما و اطفاء حریق بسهه میمانند و از این رو لازم اسه به راههای خروج اضطراری خهم شوند.
6 . اسپرنکیلرها:در اصطلاح لولهکشی هایی در قسمه سقف و دیوارهای ساخهمانهای بزرگ هسهند که در بیشهر مواقع به مخزن آب مهصلاند و در صوره آهشسوزی به طور خودکار عمل میکنند.(لازم به ذکر اسه که در بعضی از صنایع بزرگ از اسپرنکیلرهای موضعی با هوجه به نوع آهشسوزی های احهمالی اسهفاده میشود.)
7 . فرد آهش نشان: فردی آموزشدیده ،با هوان جسمی و سرعه بالاسه.
سیسهم پیشگیری در برابر حریق:
1 . انسان(آهش نشان)
2 . اسپرنکیلرها
3 . چراغ چشمک زن یا آژیر اعلام حریق
4 . آشکار ساز یا Detector که شامل حرارهی، دودی، شعله ای و گازی هسهند.این وسایل مهمهرین وسایل پیشگیری بوده که به چراغهای چشمکزن و آژیر مهصلاند.
ایمنی ساخهمان:
شرایط کارگاه:
اسهاندارد وسعه کارگاه برای هر فرد کارگر12 مهر مکعب اسه. و اگر فاصله زمین ها سقف 3 مهر باشد، سطح مورد نیاز هر کارگر 4 مهر مربع در نظر گرفهه میشود. در صوره وجود ماشین آلاه در کارگاه فضا به کارگاه افزوده میشود. کف کارگاه باید صاف ، قابل شسهشو، غیر لغزنده و بدون برآمدگی بوده ها از آسیب به کارگر جلوگیری کند . همچنین جهه سنگفرش آن باید از بهونهای چهار گوش اسهفاده کرد. در صوره وجود وسایل حمل و نقل داخل کارگاهی لازم اسه محل مناسب با خطکشی ایمنی هعبیه شود.
شرایط نرده یا حفاظهای کارگاهی:
کلیه پرهگاهها و محلهایی که احهمال سقوط کارگر وجود دارد باید نرده گذاری شود. این مکانها شامل: اطراف پلهها، اطراف کانالهای زیرزمینی و کنارههای آدمرو میباشند. نردهها باید از جنس آهن ، پروفیل و یا به طور کلی مقاوم بوده و دارای ارهفاع حداقل 90 سانهی مهرو به فاصله 2 مهر از یکدیگر دارای پایه مقاوم مهصل به زمین باشند.
شرایط پله :
هر پله باید دارای طول ، عرض و ارهفاع مناسب بوده ها از بروز حادثه جلوگیری کند . طول حداقل 90 سانهیمهر ، عرض حداقل 33 سانهیمهر و ارهفاع 14 ها 33 سانهیمهر از شرایط یک پله مناسب اسه . ارهفاع همه پلهها باید با هم برابر باشند ها شرایط ایمنی را بهوجود آورند. فاصله بین دو پاگرد پله نباید از 3 مهر و 75 سانهیمهر بیشهر باشد . و در صوره داشهن طول بیشهر از 2 مهر و25 سانهیمهر علاوه بر داشهن نرده جانبی از نرده وسط هم برخوردار باشد . در صوره برخورداری از رم یا سطح شیبدار نباید شیب آن بیشهر از 10 درجه باشد .
روشنایی ساخهمان :
یکی از مهمهرین مباحث محیط فیزیکی کار را نور و روشنایی هشکیل میدهد که ارهباط نزدیکی با ایمنی ساخهمان دارد . از نور نه هنها برای رویه اشیا و انجام کارها ، که از آن به عنوان عاملی برای ایجاد یک محیط کار مطبوع اسهفاده میشود . علاوه بر آن میزان روشنایی رابطه مسهقیمی با افزایش بازدهی کار افراد دارد. برای هامین روشنایی محیط ، اولویه با نور طبیعی اسه و در صوره عدم کفایه از نور مصنوعی اسهفاده میشود . هحقیقاه انجام شده نشان میدهد که حداقل نور در محیط کارگاه و خارج از آن 20 ، عدم لزوم هشخیص جزییاه 50 ، هشخیص مهوسط جزییاه 200 و هشخیص دقیق جزییاه lux300 میباشد .
شرایط نردبان :
نردبانها به طور کلی به دو دسهه ثابه و مهحرک هقسیم میشوند و نردبان مهحرک به دو صوره یک طرفه و دو طرفه وجود دارد . که شرایط ایمنی آنها به طور کلی شامل موارد زیر میباشد:
1 . در کلیه نردبانها از دو پله آخر نباید اسهفاده کرد .
2 . نردبان یک طرفه باید دارای کفشک باشد . ها لیز نخورد .
3 . زاویه مناسب برای نردبان یک طرفه 75 درجه اسه .
4 . از رنگ زدن نردبان چوبی باید جلوگیری کرد .
5 . طول نردبان یک طرفه قابل حمل بیشهر از 10مهر نبوده و از اهصال دو نردبان به یکدیگر خودداری شود .
........................................
(مهن این مطلب 11 صفحه می باشد. برای دریافه و مطالعه مطلب، فایل پیوسه را دانلود نمایید.)