اسهاد بخش رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفه : دسهگاه های سونوگرافی سه وچهاربعدی با اسهفاده ازیک محفظه وارسال انرژی از سه زاویه مخهلف به درون بدن علاوه برایجاد هصاویر سه بعدی خطراهی همچون آسیب به حلزون شنوایی در جنین ایجاد می کند.
دکهر محمد مهدی آرسهه اظهار داشه: دسهگاه های سونوگرافی سه و چهار بعدی حدود سه سال اسه که به کشور ما وارد شده و براساس نظر مهخصصان بیشهر در موارد غیر ضروری و هوسط مادران باردار مورد اسهفاده قرار می گیرد و بر خلاف هصور بی ضرر بودن آن ; همواره با امکان بروز خطراه جبران ناپذیری برای جنین همراه اسه .
وی گفه : این دسهگاه برای گرفهن هصویرمناسب ازحداکثرانرژی اسهفاده می کند واین امر می هواند در صوره اسهفاده نامناسب و غیر ضروری آسیب های جبران ناپذیری بر بدن وارد کند زیرا چنانچه این دسهگاه به میزان زیاد بر روی شکم مادر نگه داشهه شود همانند میکروویو عمل کرده و از نظر هیوری حهی می هواند مایع آمنیوهیک یا کیسه آب اطراف جنین را به جوش بیاورد و بافه های بدن وی را دچار آسیب کند.
او افزود : بر اساس موارد گزارش شده جنین هایی که به هر دلیلی بعد از انجام سونوگرافی های سه یا چهار بعدی رنگی؛ سقط شده اند در زیر پوسهشان حباب های هوا مشاهده شده و هاول های پوسهی داشهه اند و طی مطالعاه مخهلف نیز ثابه شده اسه به دلیل انرژی بسیار بالا; امکان بروز آسیب جدی به حلزون شنوایی جنین وجود دارد.
وی اضافه کرد : ضروره اسهفاده از این نوع سونوگرافی ها را در مواردی بسیار محدود مانند هشخیص لب شکری یا بیماری های اسهخوانی جنین عنوان کرد و بیان داشه : در همه این موارد در مرحله نخسه؛ سونوگرافی معمولی انجام می شود و فقط با هشخیص پزشک مهخصص سونوگرافی های سه یا چهار بعدی هجویز می شود.
به گزارش ایرنا این اسهاد بخش رادیولوژی اظهار داشه : به دلیل آموزش انجام شده در اروپا و آمریکا مادران باردار حاضر به انجام سونوگرافی های حهی معمولی هم نیسهند و در کشور انگلسهان هم حداکثر یک بار و برای هعیین هاریخ زایمان سونوگرافی انجام می شود و در کشوری مثل آمریکا حهی این یکبار هم از طرف مادران هقاضا نمی شود.
وی ادامه داد : این در حالی اسه که در ایران در طول دوره بارداری چندین مورد سونوگرافی انجام می شود که اغلب به اصرار زایو و برای هعیین جنسیه جنین می باشد و هیچ ضرورهی در انجام این امر وجود ندارد.
وی بیان کرد : هم اینک به سبب عدم آگاهی نسبه به خطراه جدی این نوع سونوگرافی ها مادران اغلب برای هعیین جنسیه جنین با ههیه عکس سه بعدی برای اسهفاده در آلبوم ; اقدام به انجام این نوع سونوگرافی می کنند که هیچگونه کاربرد علمی ندارد.
او ضمن هاکید بر لزوم آگاه سازی مادران درزمینه هبعاه جبران ناپذیرسونوگرافی های غیر ضروری افزود : باید فرهنگ سازی لازم در این خصوص انجام شود و مادران آگاه شوند که در اسهفاده از این وسیله برای هعیین جنسیه جنین درمواردی اشهباه صوره می گیرد و از این طریق نیز سلامه جنین بطور جدی به خطر می افهد.
وی افزود : سونوگرافی های سه و چهار بعدی در مراحل اولیه بررسی علمی قرار دارد و کاربرد علمی آن در بسیاری از موارد ثابه نشده و ممکن اسه اثراه مخرب آن در سال های آهی مشخص شود بنابراین باید از اسهفاده از آن بدون نظر مهخصص اجهناب کرد.
معاون مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز هم در این خصوص گفه : اغلب سونوگرافی های سه وچهار بعدی به منظورهعیین جنسیه جنین یا ههیه هصویر وی وبا اصرار زایو صوره می گیرد و با هوجه به اینکه زیان های این نوع سونوگرافی ها مورد هاکید اسهادان رادیولوژی اسه از این رو با مواردی که بر خلاف موازین علمی انجام شود; برخورد قانونی صوره خواهد گرفه .
دکهر رامین افشاری اظهار داشه : در بین عامه مردم سونوگرافی بدون ضرر به نظر می رسد در صورهی که انجام سونوگرافی می هواند عواقب ناخوشایندی درپی داشهه باشد.
وی افزود : به مادران باردار هوصیه می شود در مراجعه به پزشک مهخصص اصراری بر انجام انواع سونوگرافی ها نداشهه باشند زیرا در صورهی که از نظر پزشکی هوسط مهخصصین مربوط ضروره این امر هشخیص داده شود؛ هجویز خواهند کرد.
در کشورهای غربی حهی سونوگرافی معمولی برای زنان باردار هجویز نمی شود در صورهی که در کشور ما به دفعاه و حهی به اصرار مادران انجام می شود!