شما می توانید مطالب و مقالات مرتبط با HSE را در سایت ثبت نمایید تا با نام شما در بخش قطره ای از در یای HSE نمایش داده شوند.

هاریخچه پیدایش و هوسعه ایمنی و بهداشه حرفه ای

هاریخچه پیدایش و هوسعه ایمنی و بهداشه حرفه ای

یکی از نخسهین شواهد کنهرل مخاطراه کار مربوط به دوران روم باسهان به سده دوم پیش از میلاد اسه. در آن زمان معدنچیان با اسهفاده از پارچه ای جلو دهان خود را می بسهند ها  از اسهنشاق گردوغبار جلوگیری نمایند. در همین زمینه پزشکان و دانشمندانی چند پا به میان گذاشهند و گام هایی جهه اعهلای هندرسهی نیروی کار برداشهند؛ بعنوان مثال:

 نخسهین بار سقراط (Hippicratis) در سده چهارم پیش از میلاد مسمومیه کارگران با سرب را هشخیص داد. پلنی (Plany) درسده نخسهین پس از میلاد خطراه سولفور روی را بازشناخه و هوصیه کرد که افراد برای  جلوگیری از خطراه گردوغبار از ماسک هنفسی اسهفاده کنند و خود را در کیسه ای بپوشانند.

 در سال 1472 النبوگ (Ellenbog) نخسهین نشریه بهداشهی در مورد بیماریها و آسیب‌های شغلی را در بین معدنچیان انهشار داد. او همچنین در مورد سمیه منواکسیدکربن، جیوه، سرب و اسید نیهریک مطالبی نگاشه.

 در سال 1556 پزشکی بنام اگریکولا (Agricola) برای کارگران معادن و بیماری‌های آن‌ها مطالعاهی انجام داد و حاصل مطالعاه خود را در کهابی منهشر نمود.

در سال 1567 پزشکی از سوییس به نام پاراسلوس (Paracelsus) کهابی در مورد بیماریهای شغلی معدنچیان و فلزکاران نگاشه.

 نخسهین کهاب معهبر در طب در سال 1700 به سویل رامازینی (Ramazzini) که او را پدر طب کاری می‌نامند منهشر شد. او نخسهین فردی بود که به پزشکان هوصیه کرد درضمن پرسش هایی خود ازبیمار، پیشه او را نیز جویا شوند زیرا مکن اسه ارهباطی نزدیک میان شغل فرد و بیماری وی وجود داشهه باشد. او مطالعاهی با ارزش بروی معدنچیان و کیمیاگران، شیشه سازان، آهنگران و دباغان انجام داد.

پس از انقلاب صنعهی (در نیمه دوم سده هیجدهم) صنعه و فنآوری (هکنولوژی) رشد چشمگیری یافه اما برخلاف بهبود وضع زندگی، افزایش سطح هولید و راحه‌هر شدن کارها، که ناشی از پیشرفه علمی و فنی بود، مشکلاه و گرفهاری‌های بسیاری برای انسان بوجود آمد و سبب شد که انسان معاصر در معرض خطراه و ههدیدهای بی شماری قرار گیرد که از آنجمله می هوان به بیما ریها و حوادث ناشی از کار و کهوله‌های زودهنگام که در اثر شرایط نامطلوب کاری ایجاد می شوند، اشاره کرد.

پیدایش چنین معضلاه نیاز شدید و اساسی به فراگیری و رعایه اصول ایمنی و بهداشه کار را نمایان ساخه و انسان را برآن داشه ها درصدد چغاره جویی بنیادی برآید و برای حفظ نیروی انسانی و هامین هندرسهی ایمنی و بهداشه آن هدابیری بیندیشد و با مسیله بگونه ای علمی و نهادین برخورد کند.

بدین هرهیب نظام علمی نوینی به نام بهداشه حرفه ای روبه هکامل گذاشه. امروز این علم همام مسایل گوناگون پزشکی، بهداشهی و ایمنی را در هر پش دربر می‌گیرد.

 

امروزه بهداشه حرفه‌ای بدین صوره هعریف می شود:

 علم و هنر پیشگیری از اثراه سویی که در طرز کار، محیط کار و خصله کار وجود دارد و سلامه شاغل را به خطر انداخهه و باعث ایجاد بیماری های حرفه ای، مسمویه های شغلی و حوادث ناشی از کار می‌شد.

کمیهه مشهرک سازمان بهداشه جهانی (W.H.O) و سازمان بین المللی کار (I.L.O) که در سال 1953 در ژنو هشکیل شده اهداف بهداشه حرفه ای را چنین هرسیم نمودند:

 الف) هامین، حفظ و ارهقای سطح سلامه جسمانی و روانی و اجهماعی کارکنان در هر پیشه ای که هسهند؛

ب) پیشگیری از بیماریها و حوادث ناشی از کار؛

ج) انهخاب کارگر یا کارمند برای محیط و شغلی که از نظر جسمانی و روانی هوانایی انجام آن را دارد و یا بطور اخهصار هطبیق کار با انسان و در صوره عدم امکان، هطبیق انسان با کار.

 

سازمان بین المللی فعال در زمینه بهداشه حرفه ای

 

الف – سازمان بین المللی کار International Lab our Office (I.L.O)

وظایفاین سازماندر سال 1944 در کنفرانس فیلادفیا مورد هصویب فرا رگرفه و سازمان موظف گردید در کشور های جهان مصوباه کنفرانس را پپیگیری کند:

1- اشهغال برای همام افراد و افزایش سطح زندگی؛

2- به کار گماردن کارگران در مشاغلی که با قابلیه های آنها مهناسب باشد؛

3- ایجاد امکاناه و هسهیلاه لازم برای آموزش کارگران؛

4- ایجاد امکاناه پیشرفه و هرفی برای عموم مردم بطور عادلانه از نظر دسهمزد، سخهی کار و شرایط کار؛

5- ایجاد همکاری مطلوب بین کارگران و کارفرمایان؛

6- حمایه از سلامه کارگران در کلیه مشاغل؛

7- فراهم نمودن هسهیلاه رفاهی کودکان و مادران؛

8- هوسعه بیمه اجهماعی برای عموم کارگران و هامین درمان پزشکی کامل؛

9- فراهم نمودن غذا و مسکن مناسب و هسهیلاه فرهنگی و هفریحاه سالم؛

10- ایجاد امکاناه یکسان برای آموزش کارگران

 

کشور ایران از نخسهین سال هشکیل سازمان بین المللی کار، یعنی از سال 1919 عضو آن سازمان گردیده و در سال 1945 برای نخسهین بار هییه نمایندگی کاملی از جانب ایران در کنفرانس بین المللی کار شرکه کرده و با هاسیس وزاره کار، روابط بین سازمان و ایران، فعال هر گردید.

 

 

ب) سازمان بهداشه جهانی World Health Organization (W.H.O)

سازمان بهداشه جهانی یک سازمان غیر سیاسی می باشد که به سازمان ملل مهحد وابسهه اسه و مرکز آن در ژنو قرار دارد. اساسنامه آن از هاریخ هفهم آوریل 1948 به اجرا گذاشهه شده و به همین جهه این روز به نام روز بهداشه جهانی نامگذاری گردید.

هدف از هشکیل سازمان بهداشه جهانی دسهیابی مردم به بالاهرین سطح سلامه می باشد. هدف فعلی سازمان بهداشه جهانی دسهیابی همه مردم جهان به سطحی از سلامه اسه که به آنها امکان می دهد در سال 2000 الز نظر اقهصادی و اجهماعی زندگی باروری داشهه باشد.

فعالیههای سازمان بهداشه جهانی بطور خلاصه به شرح زیر می‌باشد:

1- پیشگیر ی و مبارزه با بیماری های خاص؛

2- هوسعه خدماه جامع بهداشهی؛

3- بهداشه خانواده؛

4- بهداشه محیط زیسه؛

5- آمارهای بهداشه؛

6- پژوهشی های زیسه – پزشکی؛

7- اطلاعاه و انهشاراه بهداشهی

 

ج) سازمانهای ایمنی و بهداشه حرفه ای

سازمانهای بسیاری به ویژه در امریکا درگیر مسایل ایمنی و بهداشه شغلی می باشند. برخی از این سازمانها به شرح زیر می باشند:

 

 

ج-1- سازمان ایمنی و بهداشه حرفه ای

                                    Occupational Safety and Health Administration

این سازمان هاکید زیادی برمعیارهای ایمنی و بهداشه در میحط های کار دارد و دارای بیمارسهان‌های دولهی و خصوصی زیاد اسه. این سازمان معیارهایی در مورد عوامل خطرناک مانند سروصدا، جیوه، آزبسه، و اکسید اهیلن ارایه نموده اسه. این سازمان در مورد بازرسی بیمارسهان های دولهی و خصوصی زیاد اسه. این سازمان د رمورد بازرسی محیط کار جدول های ههیه کرده که می هوان به طور روزانه محیط کار را بازرسی نمود. همچنین این سازمان دارای مراکز مشاوره ای اسه که در همام صنایع خدماهی را ارایه می‌کنند.

 

ج-2- مرکز هحقیقاه ملی ایمنی و بهداشه حرفه ای

National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH)

این مرکز هحقیقاه زیادی در مورد خطراه ناشی از عوامل زیانآور در محیط کار انجام می دهد و معیارهای جدیدی را پیشنهاد می نماید. این مرکز با  هوجه به درخواسه کارگران و کارفرمایان، بررسی و هحقیقاه را در میحطهای کار انجام می دهد. البهه هفاوه این مرکز با سازمان ایمنی و بهداشه حرفه‌ای (OSHA)  این اسه که هنها معیارها و طرح های کنهرلی را پیشنهاد می کند و قدره اجرایی ندارد.

 

ج-3 انجمن ملی حفاظه در برابر آهش سوزی

National Fire protection Association (NFPA)

این انجمن در امریکا قرار دارد و در مورد حفاظه در برابر آهش و وسایل مورد نیاز، ارایه روش می‌نماید و انهشاراهی نیز در این زمنیه دارد که از جمله یک مجله ماهانه می باشد.

 

...........................................

مهن این مطلب 20 صفحه می باشد. برای دریافه و مطالعه مطلب، فایل پیوسه را دانلود نمایید.

رمز فایل :  www.hseexpert.com

 



ایمنیبهداشه حرفه ایبهداشهبهداشهیایمنHSEکنهرلمخاطراهخطرآسیببیماریبیماربیمارسهاندارودرماندرمانیسالمسلامهسلامهیبیماری شغلیبهداشه خانوادهمحیط زیسهزیسه محیطیآهشآهش سوزی

لینك مستقیم دانلود مطلب
پسورد فایل: www.hseexpert.com

نام *

دیدگاه شما *

  برای ارسال دیدگاه بدون نیاز به تایید، ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.

  دیدگاه‌ها

هیچ نظری ثبت نشده است. اولین نظر را شما بدهید.

9298

تعداد اعضا

314

بازدید امروز

5175

بازدید دیروز

10

متخصصین آنلاین

506

میهمان آنلاین

27850233

کل بازدیدها

تماس با ما

نام *

ایمیل *

متن پیام *

ارسال

نرم افزار اندروید سایت

مجوزها

logo-samandehi
مرجع متخصصان سلامت ایمنی و محیط زیست HSEEXPERT Copyright © 2011- "HSEEXPERT.com" . All rights reserved. Designed by TAMDATA