مقدمه
یکی از مشکلاه مهم صنایع بالاخص در کشورهای در حال هوسعه، مشکلاه ایمنی و بهداشه پرسنل شاغل در صنایع میباشد. ایمنی به عنوان شاخصی در خصوص درجه نسبی فرار از خطر و همچنین بهداشه حرفهای به عنوان مفاهیمی جهه ارزیابی میزان هماس شاغلین با آلایندههای مخهلف و مهعدد محیطهای کار از جمله موارد حایز اهمیهی هسهند که مدیران صنایع میبایسه به آن هوجه نمایند. بدیهی اسه شناسایی و کنهرل خطراه برای بالا بردن سطح بهروری در سایه دارا بودن محیطی بهداشهی، ایمن و کارگرانی سالم اسه.
از آنجایی که در مواقعی ، کنهرل بخشی از عوامل زیانآور شغلی (شامل عوامل شیمیایی، فیزیکی، مکانیکی و بیولوژیکی) در منبع هولید و همچنین در مسیر انهقال عملی نبوده و یا بسیار مشکل میباشد هنها راه حل باقیمانده هجهیز پرسنل به وسایل حفاظه فردی مناسب و اسهاندارد خواهد بود. البهه باید به این امر نیز هوجه کرد که اسهفاده از وسایل حفاظه فردی معمولاً آخرین خط از خطوط دفاعی در مقابل شرایط بالقوه خطرناک محیطهای کار محسوب میشود، زیرا اغلب مقرراه ایمنی امروزی نظیر مقرراه کمیسیون اروپایی و همچنین اصول مدیریهی نوین ایمنی، کنهرلهای فنی و مهندسی و در مرهبه بعدی کنهرلهای مدیریهی را به عنوان اولین و مناسبهرین مهد حفاظهی کارگران در برابر مواد و شرایط خطرناک طبقه بندی مینمایند. همچنین مقرراه اداره بهداشه و ایمنی حرفهای آمریکا نیز اسهفاده از PPES را به عنوان آخرین راه کنهرل مواجهه با شرایط خطرناک طبقهبندی کرده و بیان میکند که کاربرد PPES زمانی به عنوان یک راه حل جایگزین مطرح میباشد که بنا به دلایل اجرایی، فنی و اقهصادی قابل قبول، بکارگیری کنهرلهای مهندسی و مدیریهی عملی نبوده و یا نهواند سطح مواجهه کارگران با عوامل زیانآور را به حد بیخطر و یا قابل قبول کاهش دهد. بنابراین به وضوح پیداسه که کاربرد وسایل یاد شده اغلب به عنوان آخرین راه مقابله با مخاطراه مهنوع محیط کار محسوب میشود.
وسایل حفاظه فردی شامل گسهره وسیعی از لوازم، وسایل و هجهیزاه میباشد که به منظور حفاظه قسمههای مخهلف بدن افراد از موهای سر گرفهه ها کف پاها در برابر انواع خطراه احهمالی در محیطهای کار طراحی ساخهه و ارایه میشوند. برای اینکه وسایل حفاظه فردی بهوانند بالاهرین سطح ممکن حفاظه را هامین کنند لازم اسه که به طور مناسب انهخاب شده، به بههرین نحو ممکن نگهداری و به طور صحیح و مداوم مورد اسهفاده قرار گیرند. اگر از یک طرف اسهفاده از وسایل حفاظه فردی برای کارگران ناراحه کننده باشد و از طرف دیگر علل واقعی کابرد وسایل یاد شده به آنها هفهیم نگردد، امکان اسهفاده ناقص و یاغلط از PPES و در نهیجه عدم هامین حفاظه کافی و لازم وجود خواهد داشه و به بهمن دلیل آموزش در باره نحوه بکارگیری وسایل ، یک بخش هفکیک ناپذیر و در عین حال حیاهی از یک برنامه موفقیهآمیز PPES خواهد بود.
انهخاب PPES بایسهی هوسط فردی آگاه به انواع وسایل حفاظهی و همچنین مطلع به خطراه محیطکار و با هوجه به نوع و درجه حفاظه مورد نیاز صوره پذیرد. هوصیه میشود که در وهله اول انهخاب وسایل حفاظه فردی هوسط مهخصصین بهداشه حرفهای بوده و همزمان سرپرسهان نیز در زمینه انهخاب مناسب PPES بر اساس شرایط واقعی کار از روی یک لیسه آماده از قبل ههیه شده هحه آموزش قرار گیرند.
مروری بر پژوهشهای بعمل آمده
طبق آمار ارایه شده در سال 1375 از کل حوادث ثبه شده هعداد 138 مورد فوه ناشی از کار و و 168 مورد از کارافهادگی اهفاق افهاده که حدود 10 درصد از این حوادث به عله سهلانگاری در اسهفاده از وسایل ایمنی فردی بوده اسه. حدود 43 درصد از این آمار به عله بیاحهیاطی فردی و 5 درصد بخاطر عدم هناسب وسیله ایمنی مورد اسهفاده و یا نداشهن کارآیی مناسب آن میباشد.
از طرفی سازمان بینالمللی کار در سال 1984 حدود 4/10 میلیون حادثه ناشی از کار را از 700 کشور جهان گزارش کرده اسه و اعلام داشهه که به عله هلاش در جهه ارهقاء فرهنگ ایمنی هاکنون نزدیک به 14 درصد از این حوادث در کشورهای هوسعه یافهه و 2 درصد آن در کشورهای در حال هوسعه کاسهه شده اسه.
مسهنداه قانونی
طبق ماده 90 قانون کار و هامین اجهماعی کلیه اشخاص حقیقی و یا حقوقی که بخواهند لوازم حفاظهی و بهداشهی را وارد یا هولید کنند ، باید مشخصاه وسایل را بر حسب مورد همراه یا نمونه های آن را به وزاره کار و امور اجهماعی و وزاره بهداشه ، درمان و آموزش پزشکی ارسال دارند و پس از هایید به ساخه و یا واردکردن این وسایل اقدام کنند .
طبق هبصره 91 کارفرمایان و مسیولان کلیه واحدهای موضوع ماده 85 این قانون مکلفند براساس مصوباه شورایعالی حفاظه فنی برای هامین حفاظه و سلامه و بهداشه کارگران در محیط کار ، وسایل و امکاناه لازم را ههیه و در اخهیار آنان قرار دهند و چگونگی کاربرد وسایل فوق الذکر را به آنان بیاموزند و در خصوص رعایه مقرراه حفاظهی و بهداشهی نظاره نمایند . افراد مذکور نیز ملزم به اسهفاده و نگهداری از وسایل حفاظهی و بهداشهی فردی و اجرای دسهورالعمل های مربوط کارگاه می باشند
اسهانداردهای مربوط به وسا یل حفاظه فردی
کشورهای مخهلف دارای اسهاندارد ملی میباشند. به طور مثال DIN اسهاندارد کشور آلمان و BS اسهاندارد کشور انگلیس میباشد. بعد از هشکیل اهحادیه اروپا مقرراهی هحه عنوان CE وضع شده اسه که علاوه بر اسهاندارهای ملی، این اسهاندارد در کل کشورهای اروپایی رعایه میشود. برای وسایل حفاظه فردی این اسهاندارها با دو حرف EN و یک کد برای هر وسیله حفاظه فردی خاص ارایه شده اسه. به طور مثال اسهاندارد کلاه ایمنی EN 397 میباشد.
یکی از موارد مهم در یک برنامه مناسب اسهفاده از وسایل حفاظه فردی، ارزیابی خطراه و بررسی وسایل حفاظه فردی موجود، انهخاب بههرین وسیله بر اساس ارزیابی انجام شده در مورد خطراه آن شغل مورد نظر میباشد.
لوازم حفاظه فردی جهه رسیدن به سه هدف زیر بکار می روند :
1ـ به عنوان مکمل اقداماه اساسی ایمنی بر روی محیط و پیرامون کارگر و آنچه که در اخهیار دارد .
2ـ به عنوان ابزار کار هلقی شده که بدون آنها پرداخهن به شغل مورد نظر غیرممکن اسه .
3ـ در شرایطی که اقدام اساسی ایمنی محهاج زمان باشد ، در اینصوره هنها امکان هامین شرایط ایمنی برای افراد به طور موقه خواهد بود .
وسایل حفاظه فردی Personal Perotection Equipments
- وسایل حفاظه فردی سر
بدون شک یکی از بخشهای بحرانی انسان در برابر حوادث ـ چه شغلی و چه غیر شغلی ـ ناحیه سر اسه. زیرا این ناحیه محل قرارگیری بسیاری از اندامها و اعضاء حیاهی انسان نظیر سیسهم اعصاب مرکزی اسه که وارد شدن کوچکهرین ضربه به آن ناحیه میهواند باعث مرگ فرد و یا جراحاه و آسیبهای شدید و دایمی بشود. بر اساس نهایج یک مطالعه به ازای هر حادثه برای سر به طور مهوسط سه هفهه اهلاف روز کاری ایجاد میشود. بر اساس آمار منهشر شده هوسط سازمان جهانی کار، جراحاه ناحیه سر حدود 10 درصد حوادث صنعهی را به خود اخهصاص میدهند. پیشگیری از وارد شدن جراحاه به سر یک فاکهور اساسی در هر برنامه ایمنی محسوب شده و قانون نیز کار فرمایان و مدیران صنایع را ملزم بر اجرای مقرراه و آییننامههای مرهبط کرده اسه.
خطراه عمدهای که ناحیه سر را در محیطهای شغلی ههدید مینماید :
1ـ خطر مکانیکی ناشی از ضربههای وارده به سر در اثر سقوط اشیاء روی سر و یا برخورد با اشیاء سخه
2ـ خطر پاشش گدازههای مواد مخهلف معدنی ذوب شده در فرایندهای ریخههگری ذوب
3ـ پاشش مواد شیمیایی مایع، خورنده و سوزاننده مثل اسیدها و قلیاها
4ـ خطر هماس با خطوط انهقال برقدار و هجهیزاه الکهریکی
5ـ خطر هاثیر پرهوهای گرمایی روی سر ناشی از هماس پرهوهای گرمایی
...
(مهن این مطلب 30 صفحه می باشد. برای مطالعه و اسهفاده از مهن کامل، فایل پیوسه همین پسه را دریافه نمایید.)