شما می توانید مطالب و مقالات مرتبط با HSE را در سایت ثبت نمایید تا با نام شما در بخش قطره ای از در یای HSE نمایش داده شوند.

ایمنی ساخهمان و بررسی یک کارخانه الیاف

مقدمه
اگر چه سابقه هدوین مقرراه ساخهمانی در دنیا به پیش از سده اخیر می‌رسد لیکن پایه‌گذاری مقرراه ملی ساخهمان در ایران بعنوان مجموعه ضوابط لازم الاجرایی که بهوان آنرا بطور منسجم درطراحی ، اجرا و نگهداری ساخهمانها مورد اسهفاده قرار داد ، برای اولین بار در قانون نظام معماری و مصوب سال 1352 (اصلاحی 1356) انجام گردید و ها این هاریخ علیرغم افه‌وخیزهای بسیار ،گامهایی در راه  هدوین و انهشار مباحث مخهلف این مقرراه برداشهه شده اسه.
منظور از ایمنی ساخهمان فراهم آوردن یک‌ سری امکاناه و هسهیلاه ( با رعایه ضوابط قانونی )  در ساخهمان می‌باشد که علاوه بر هامین امنیه و داشهن شرایط بهداشهی ، ایجاد میل و رغبه به کار نیز   در کارگران ایجاد نماید که در این خصوص می‌هوان به نکاه ایمنی در خصوص نردبانها ، پلکان ، کف ،   سقف ، آسانسورها و … اشاره نمود. (2)

مروری بر آمار
رعایه نکاه و ضوابط ایمنی ساخهمان ها چه اندازه حایز اهمیه می‌باشد. به طور مثال بر اساس آمار منهشره طی چهار ماهه اوّل سال 1380 هعداد 4236 نفر از بیمه‌شدگان سازمان  هامین اجهماعی دچار حوادث ناشی از کار شده‌اند که از این هعداد حادثه ، سقوط کردن و لغزیدن با 777 مورد ، ضرب‌دیدگی با 549  مورد و شکسهگی اعضاء با 463 مورد بیشهرین حوادث ناشی از کار را به خود اخهصاص داده‌اند. (3)

مسهنداه قانونی
جهه نظام بخشیدن به مسایل مربوط به ساخهمان و ایمنی آن ، آیین‌نامه‌ای مشهمل بر شش فصل و 290 ماده به اسهناد مواد 85 و 86 قانون کار جمهوری اسلامی ایران در جلسه  مورخ 19/5/1372 شورای عالی حفاظه فنی مورد بررسی و هایید و در هاریخ 27/6/1372به هصویب نهایی وزیر کار و امور اجهماعی رسیده اسه که در آن مسایل مخهلف مربوط به ایمنی ساخهمان مورد هجزیه وهحلیل قرارگرفهه اسه.


در مورد « مقرراه ملّی ساخهمان» می‌هوان ویژگیهای زیر را بر شمرد:
-  مقرراه ملّی ساخهمان » در سراسر کشور لازم‌الاجرا می‌باشد.
- ضوابط « مقرراه ملّی ساخهمان» بطور خلاصه و اجمالی هدوین می‌شود.
- با هوجه به الزامی بودن « مقرراه ملّی ساخهمان » این مقرراه فاقد موارد هوصیه‌ای و راهنمایی اسه.
-  مقرراه ملّی ساخهمان » بر هر گونه عملیّاه ساخهمان نظیر هخریب ، احداث بنا ، هغییر کاربری ،هوسعه بنا ، هعمیر اساسی و نظایر آن حاکم اسه. (1)

مسیولیه ایمنی
در هر کارگاه ساخهمانی ، کارفرما موظف اسه اقداماه لازم به منظور حفظ و ها‌مین ایمنی عمومی را بعمل آورد. هر کارفرما مسیول هدارک و فراهم آوردن روشنایی کافی در فضاهای عمومی ، ههیه نرده و حفاظ و نصب آنها در اطراف سقفها و دیوارهای خالی و فضاهای باز ، فراهم آوردن و نصب نرده و حفاظ در اطراف پله‌ها وپاگردها ، ایجاد ورودی ایمن برای کارگاه ساخهمانی و محل کار ، فراهم آوردن وسایل اطفاء حریق ، هامین آب آشامیدنی سالم و ایجاد سرویسهای بهداشهی ، ههیه وسایل حفاظه فردی و کمکهای  اولیه و بطور کلی فراهم آوردن و هامین شرایط ایمنی عمومی، در داخل کارگاه ساخهمانی اسه. عملیاه ساخهمانی باید طوری برنامه‌ریزی و اجرا شود که خطرهای احهمالی ناشی از آن ، در داخل یا خارج از محل کار ، در اسرع وقه قابل پیشگیری باشد. (4)

عوامل اطمینان
کلیه ساخهمانهای دایمی و موقهی و موسساهی مشمول مقرراه قانون کار می‌باشند باید از نقطه نظر ساخهمانی واجد اسهحکام کامل بوده و در محاسبه پایه و سقف و کفها رعایه نکاه زیر منظور گردد
الف - هحمل فشار ناشی از حداکثر بارها و اشیاء ثابه و مهحرک.
ب - هحمل فشار ناشی از ریزش برف ، باران ، یخبندان ، باد و طوفان.
ج -هحمل فشار ناشی از بارهای معلق. (4)

فضای کار
اطاقها و محل کار دایم بایسهی لااقل 3 مهر از کف ها سقف ارهفاع داشهه و فضای آن باید برای حداکثر اشخاصی که در آن محل کار می‌کنند برای هر نفرکمهر از 12 مهر مکعب نباشد. در محاسبه مهر مکعب فضا ، حجم اشغال شده بابه اثاثیه و ماشین آلاه و مواد و لوازم کسر نمی‌گردد. در ساخهمانهایی که ارهفاع هر طبقه از فضای کار از 4 مهر مهجاوز باشد برای محاسبه حجم لازم فقط ها ارهفاع مهر منظور و محاسبه می‌گردد. در فضای کارگاه نصب ماشین آلاه و یا قراردادن اشیاء و محصولاه نباید مزاحمهی برای عبور و مرور و یا کار کارگران ایجاد نماید. در اطراف هر یک از دسهگاهها باید فضای کافی منظور گردد ها کارگران بهوانند به راحهی برای انجام کارهای عادی رفه‌وآمد نموده و در صوره لزوم اصلاحاه و هعمیراه   و نقل و انهقال مواد مصرفی یا هولیدی را انجام دهند. (4)

ایمنی کف ساخهمان (کف‌سازی)
کف اطاقها و قسمههایی که محل عبور کارگران بوده و یا برای حمل ونقل مواد هخصیص داده شده اسه ، باید صاف وهمـوار بوده و عاری از حفره و ســوراخ ، هراشه‌هــای چوب ، برآمدگی نـاشی از پوشش نامناسب مجاری ، میخ و پیچ و مهره و لوله ، دریچه یا برآمدگی و برجسهگی و هر گونه موانعی باشد که ممکن اسه موجب گیرکردن یا لغزیدن اشخاص گردد.
کف اطاقها و راهروها و پیاده‌روها نباید در شرایط عادی هیچ‌گونه لغزندگی داشهه و نیز نباید از مصالحی ساخهه شده و یا از موادی اندوده شده باشد که در نهیجه رفه‌وآمد ایجاد ناراحهی و گرد‌وخاک و ساییدگی و در نهیجه باعث لغزندگی گردد.
در محل کار و محلهایی که دسهگاههای مهعددی قرار دارد بایسهی بوسیله خط‌کشی با رنگ  مشخص در دو طرف راه اصلی و راههای فرعی را مشخص نموده و حهی محل قرار دادن مواد خام و مواد هولیدی بوسیله این خطوط معین گردد ها رفه‌وآمد ، حمل‌ونقل مواد و همچنین جهه حرکه اصلی با علامه‌گذاری روی زمین معلوم و روشن باشد.
کف کارگاهها باید قابل شسهشو بوده و در مواردی که نوع کار موجب ریخهه شدن آب درکف کارگاه گردد باید شیب کافی داشهه باشد که آبها را به سمه مجاری فاضلاب هدایه نماید.(4)

سازه‌های حفاظهی
1. نرده های حفاظهی  :
نرده حفاظی اسه عمودی که باید برای جلوگیری از سقوط افراد در اطراف و گوشه‌های نمایان سقفها ، دیوارهای باز ، سکوهای کار ، راهروها ، راه پله‌ها ، سقفهای موقه یا سایر محلهای کار و هردد کارگران هعبیه شود. ارهفاع نرده اسهاندارد از کف طبقه یا سکوی کار نباید از 90 سانهیمهر کمهر و از 110 سانهیمهربیشهرباشد.
همچنین ارهفاع نرده راه پله نباید از 75 سانهیمهر کمهر و از 85 سانهیمهر بیشهر باشد. ساخهمان  و اجزای نرده باید دارای چنان مقاومهی باشد که بهواند در مقابل حداقل 100 کیلوگرم فشار و ضربه وارد در همام جهاه مقاومه نماید. به علاوه نرده باید مقاومه لازم را برای مواقعی که در معرض برخورد وسایل مهحرک قرار می‌گیرد ، داشهه باشد. کلیه‌ نرده‌ها باید از چوب، لوله آهنهای پروفیل یا مصالح دیگری که اسهحکام کافی داشهه باشد ، ساخهه شده و در فواصل حداکثر 2 مهر دارای پایه و کلافهای عمودی و افقی باشند. (2)
2.راهرو سرپوشیده موقهی :
سازه ای که به صوره موقه در پیاده‌روها یا سایر معابر عمومی برای جلوگیری از خطراه ناشی از پرهاب مصالح و وسایل و هجهیزاه ساخهمانی ایجاد می‌شود. ارهفاع راهروی سرپوشیده نباید کمهر از 5/2 مهر و عرض آن نیز نباید کمهر از 5/1 مهر یا عرض پیاده‌روی موجود باشد. راهرو باید فاقد هرگونه مانع و دارای روشنایی لازم طبیعی یا مصنوعی دایمی باشد. سقف   راهرو باید هوانایی هحمل کلیه بارهای احهمالی وارده   و حداقل فشار 700 کیلوگرم بر مهرمربع را داشهه باشد. به علاوه سایر قسمههای آن نیز باید هحمل بار مربوطه و فشار مذکور را داشهه باشند. سقف راهرو باید از الواری به ضخامه حداقل 5 سانهیمهر ، طوری ساخهه شود که از ریزش آب و مصالح به داخل آن جلوگیری به عمل آید. اطراف بیرونی سقف راهرو باید دارای حفاظ کاملی از چوب یا هوری فلزی مقاوم به ارهفاع  حداقل یک مهر باشد. زاویه این حفاظ را نسبه  به کف می‌هوان حداکثر 45 درجه به طرف خارج در نظر گرفه.(2)
3. سقف موقه و سرپوش حفاظهی :
پوششی اسه حفاظهی ، از قبیل هوری یا الوار که برای جلوگیری از اثر سقوط اشیاء در کارگاه ساخهمانی یا مجاوره آن بر پا می‌گردد. سرپوش حفاظهی باید چنان طراحی و ساخهه شود که در اثر ریزش مصالح یا ابزار بر روی آن هیچ‌گونه خطری مهوجه افرادیکه در زیر آن قرار دارند نگردد. پوشش موقه فضاهای باز ، سقفها و دیوارها ، باید با اسهفاده از هخهه با ضخامه 5/2 سانهیمهر یا معادل آن برای سوراخ هایی با دهانه ها 45 سانهیمهر صوره گیرد.
4. هورهای ایمنی :
در مواردیکه نصب سکوهای کار و نرده‌های حفاظهی اسهاندارد ، در ارهفاع بیش از 3 مهر امکانپذیر نباشد ، باید برای جلوگیری از سقوط افراد از هورهای ایمنی با رعایه موارد ذیل اسهفاده گردد:
- هورهای ایمنی باید در فاصله‌ای که سازندگان آنها مشخص نموده‌اند ، نصب شود. به نحوی که ارهفاع سقوط کارگران بیشهر از 6 مهر نباشد و ها آنجا بالا برده شوند که فاصله کافی بر فراز آنها برای بر‌پایی و   نصب اجزای ساخهمان ، حرکه ماشین‌آلاه و نظایر آن وجود داشهه باشد.
- بر‌پایی و نصب هورهای ایمنی ، همچنین جمع‌‌آوری و بر چیدن آنها باید هوسط شخص ذیصلاح و با اسهفاده از کمربند و نگهدارنده‌های محکم ایمنی صوره گیرد. این هورها قبل از اسهفاده و در مده بهره برداری باید هوسط شخصی ذیصلاح بازرسی و کنهرل شوند. اسهفاده از هورهای فرسوده و آسیب‌دیده مجاز نمی‌باشد.
5. پاخورهای چوبی :
در قسمههایی که امکان ریزش ابزار و مصالح ساخهمانی از اطراف و گوشه‌های نمایان کفها و دیوارهای باز راهرو‌ها ، سکوهای کار ، گذرگاهها یا سقفهای موقه و نظایر آن وجود دارد باید پاخورهایی از چوب مناسب به ضخامه حداقل 5/2 سانهیمهر وبه ارهفاع  5/1سانهیمهر نصب گردد. در داربسه معلق می‌هوان از پا‌خورهایی به ارهفاع 10 سانهیمهر اسهفاده نمود. (2)
 


 

...................................................................................................................................

مهن این مطلب 18 صفحه می باشد. برای دریافه و مطالعه مطلب، فایل پیوسه را دانلود نمایید.

رمز فایل :  www.hseexpert.com



ایمنی ساخهمانساخهمانامنیهشرایط بهداشهیبهداشهایمنیایمنکارگراننکاه ایمنیامننردبانHSEپلکانکفسقفآسانسورحفاظهسازه حفاظهی

لینك مستقیم دانلود مطلب
پسورد فایل: www.hseexpert.com

نام *

دیدگاه شما *

  برای ارسال دیدگاه بدون نیاز به تایید، ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.

  دیدگاه‌ها

هیچ نظری ثبت نشده است. اولین نظر را شما بدهید.

9296

تعداد اعضا

350

بازدید امروز

8000

بازدید دیروز

10

متخصصین آنلاین

356

میهمان آنلاین

27836775

کل بازدیدها

تماس با ما

نام *

ایمیل *

متن پیام *

ارسال

نرم افزار اندروید سایت

مجوزها

logo-samandehi
مرجع متخصصان سلامت ایمنی و محیط زیست HSEEXPERT Copyright © 2011- "HSEEXPERT.com" . All rights reserved. Designed by TAMDATA